Angst voor vuurwerk, onweer of andere harde geluiden komt regelmatig voor bij huisdieren. Dieren hebben vanuit hun instinct de neiging om bij harde geluiden te vluchten. De angst ontstaat meestal omdat je huisdier schrikt van het geluid. Dat kan omdat het bijvoorbeeld dichtbij het dier gebeurt. Iemand steekt bij een rotje af net op het moment dat je langsloopt met je hond. Maar het kan ook zijn dat je met de hond wilt gaan wandelen en op het moment dat je de deur opent het ineens flitst en dondert. Als je huisdier meerdere keren geschrokken is van harde geluiden word deze angst steeds meer bevestigd. Bij sommige dieren kan deze angst echt een fobie worden.
Als een hond of kat angst voor vuurwerk of onweer heeft , zie je vaak dat ze bij vuurwerk of onweer wegkruipen, janken, piepen, miauwen of plassen in huis. Sommige dieren gaan dingen slopen of worden helemaal panisch van angst.
Op het moment dat je huisdier angst heeft is het heel belangrijk hoe wij als baasje reageren. Wat je angstige huisdier ook doet, straffen heeft geen zin! Je hond of kat is bang. Als je hem op dat moment ook nog gaat straffen voor het plasje op het tapijt word het alleen maar erger. Want met dat plasje op het tapijt probeert je hond of kat je alleen maar duidelijk te maken dat hij of zij bang is.
Het is ook heel belangrijk dat je je huisdier niet gaat vertroetelen. “ach kareltje ben je zo bang voor onweer, kom maar bij mij liggen, het is ook heel eng he.. “ Als je je huisdier gaat vertroetelen dan voed je als het ware de angst. Dan krijgt “kareltje” alleen maar meer het idee dat hij bang moet zijn, want iedere keer als het onweert doet baasje zo vreemd. Dan zal er wel iets zijn met die harde geluiden buiten.
Negeren is weer het andere uiterste en dat helpt je dier ook niet. Want hier neem je zijn angst eigenlijk niet serieus. En zeg je eigenlijk "stel je niet aan" deze reactie kan bij veel dieren tot frustratie leiden. En het vertrouwen in de baas word minder. Dat willen we natuurlijk niet, maar wat kun je dan wel doen?
Als je hond of kat angst heeft en bij je wilt liggen, laat hem bij je liggen en je kunt hem ook zeker aaien. Blijf zelf rustig, leid je dier af met e.v.t een spelletje of wat oefeningen die je geleerd hebt te herhalen. Iets was hij leuk vind. Maar ga niet tijdens een onweersbui of jaarwisseling met angsttraining beginnen. Als je aan de slag wilt met de vuurwerkangst van je huisdier begin dan op tijd met trainen en niet pas 2 weken voor de jaarwisseling. Welke angst je ook wilt gaan aanpakken bij je huisdier neem er vooral de tijd voor.
De eerst stap hierbij is het achterhalen waar je hond precies bang voor is. Is je huisdier bang voor een geluid of is een huisdier gevoelig voor geluiden? Dat is al een groot verschil van aanpak. Is je huisdier gevoelig voor geluiden dan is het zaak om je hond gecontroleerd aan geluiden te laten wennen. Heeft je huisdier angst voor geluiden dan is hier vaak ook een gebeurtenis aan vooraf gegaan die gezorgd heeft voor deze angst. Als we hier meer duidelijkheid over hebben kijken we ook naar de reactie wat je huisdier laat zien tijdens zijn angst.
Dit kunnen meerdere reacties zijn bijvoorbeeld:
- Plassen in huis
- Onder de bank kruipen
- Janken of heel hard mauwen
- Panisch in het rond rennen, proberen weg te lopen
- Speeltjes of meubilair slopen
- ‘bevriezen’ ( je hond of kat komt niet meer van zijn plek af)
- Trillen
- Grommen of soms zelfs (angst) bijten
Op basis van de oorzaak van de angst van je hond of kat en hoe hij of zij hierop reageert stellen wij een specifieke Bach bloesemremedie samen voor jouw hond. Voor het beste resultaat is het belangrijk om naast de remedie ook met je huisdier te trainen om hem te laten ervaren dat de geluiden waar hij bang voor is geen kwaad kunnen. De opbouw van de angsttraining is voor ieder dier anders. Tijdens het consult zullen we dan ook bekijken welke aanpak het beste aansluit bij jouw huisdier.
Voor angst bij vuurwerk zijn ook vuurwerkcd’s in de handel, deze kunnen gebruikt worden als ondersteuning bij de training. Deze zijn ook bij ons verkrijgbaar.
Voor meer informatie over de Vuurwerk en Angsttraining in groepsverband klik hier